A pincészet

Bor művészet avagy Napútborok

A BioVitis 1994-ben alapított családi pincészet. Magyarország első bioszőlészete és borászata. A Szent György-hegyen 25 hektár ültetvényen termesztenek több mint 25 éves szakmai tapasztalati múlttal az Európai Uniós szabályoknak megfelelően, ellenőrzött biotermesztéssel szőlőt. Olaszrizlingből, Szürkebarátból, Sárga muskotályból (muskat blanc), Kéknyelűből, és Hárslevelűből készítenek a hegy szelleméhez méltó borokat. Ezek minden évben káprázatos borostyán és arany színekben ragyognak fel a termesztők saját gyönyörűségére. Mégis: a semmihez sem hasonlítható örömöt az jelenti számukra, ha a borkedvelők harmóniát vágyó lelkét nemességgel és melegséggel tölthetik meg általuk. A termőtáj legjellemzőbb szőlőfajtái: az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, Hárslevelű és a Muskotály. A Szent György-hegyi borok, különösen a rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A zamatanyagok magas fokú kiépülése legtipikusabban ezen borvidék rizlingborainál mutatkozik, amit első sorban a klimatikus viszonyoknak köszönhetünk. A természet itt óriási melegházat alkotott. A szőlőtőkék tenyészeti állapota egészen kiváló. A tágas Tapolcai-medence mozgalmas és szép tájában nemrég még működő tűzhányók, bazaltsapkás tanúhegyek egyik legjellegzetesebbje a 415 m magas Szent György-hegy. A vulkáni tevékenység során keletkezett, a bazaltfennsík szélén sorakozó - rendszerint tekintélyes méretű - bazaltoszlopok úgy állnak egymás mellett és mögött, mint egy óriási orgona sípjai. A Szent György-hegy bazaltorgonáinak környékén található a Cselling (Cheilanthes marantae) egyetlen közép-európai előfordulása. Ezen a hegyen a málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve hazánk egyik leghíresebb szőlőtermő táját alakította ki. E tájon a római vincellér metszőkése is dolgozott, a magyar honfoglalás után pedig a keresztény magyar kultúra egyik bölcsője lett e vidék. A BioVitis Bt. 1994-ben alapított családi pincészet.

The Cellar

Art of wine or sunway wines

The Company: The family company was founded in 1994. The first organic cellar in Hungary. • The activities of the company: controlled organic vine growing and winery (controlled since 1995) • The product of the cellar per year: 50.000 bottle (average) The company is working on 27 ha vineyards and all work carried out by their own machines. The vineyards by variety: Pinot Gris 8 ha Italyan riesling 7 ha Müller-Thurgau 5,5 ha Muscat blanc 2 ha Hárslevelű 1,5 ha Kéknyelű 1,5 ha White riesling 1,5 ha • The cordon system of the vineyards: Single curtain (On 180 cm) • In one vine row every 2 m are twin-vinestocks • Pruning method: short Grape 1-1,5 kg/stock after the cluster thinning • Plant Protection: -Use of plant protection products: (just natural origin) • -Cu (copper) • -S (sulfur) - 1-3/year occassions (sprayer type: Axiál) • Cultivation method: Between rows of vines: Rotating harrow Soil loosening (max. 30 cm) In the rows: Row cultivation machine Sheeps grazing The cultivation system of the vineyards is in harmony with the ecosystem of the area. The grass layers are controlled by the sheeps which are grazing in the vineyards (controlling is important because of the water concurrency and the potential pests appearing in the high grass). Because of the insect pests they do not protect, due to the natural enemies are controlled of their numbers. Currently they conduct research about the hypothesis, in this agro-ecosystem the phylloxera syndrome is does not occur. • Harvest: Manual harvesting (within one variety multiple time) • Winery procedures: • Fermentation on skin (the white varieties also, different time period) • Spontaneous fermentation (in stainless steel tanks, automated refrigeration equipment) • Conservation: Just uses of SO2 gas • For stability in the bottle (oenology-) Bentonit (clay minerals).